Naslovna » Vesti

12. 04. 2011

Strawberry Drvo osvojio prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljive energije u kategoriji potrošnje!

Tim studenata Beogradskog univerziteta - „Strawberry energy" dobio je poziv Evropske komisije da učestvuje u „Nedelji održivog energetskog razvoja", koja se održava od 11. do 15. aprila u Briselu. Tim je u potpunosti samostalno projektovao i napravio prvi javni solarni punjač mobilnih telefona na svetu - „Strawberry Drvo" (Strawberry Tree). Još u ranoj fazi rada projekat je podržao Poslovno-Tehnološki Inkubator u Beogradu sa čijom pomoći i podrškom „Strawberry Drvo" raste i razvija se.

U takmičarskom delu „Nedelje održivog razvoja" prijavljeno je 309 projekata veoma značajnih evropskih kompanija i organizacija. Strawberry energy se svojim projektom prvog javnog solarnog punjača plasirao u top 24, odnosno u top 4 projekta u svojoj kategoriji. Ovaj projekat jedini potiče iz zemlje koja nije članica Evropske Unije. Svi nominovani projekti razvrstani su u četiri kategorije, a solarni punjač je u grupi projekata namenjenih smanjenju javne potrošnje.

Uočivši inovativnost projekta, Evropska komisija je izrazila želju da „Strawberry Drvo" bude postavljeno ispred zgrade Parlamenta EU u Briselu za vreme trajanja sajma od 11. do 15. aprila. Od svih prijavljenih projekata samo još jedan projekat, pored „Strawberry Drveta", izabran je da dobije najvišu medijsku vidljivost. Ovaj projekat jedini potiče iz zemlje koja nije članica Evropske Unije.

Tim srpskih studenata je uspeo da dobije sve potrebne dozvole i finansijska sredstva, pa će u Briselu postaviti verziju svog punjača - Strawberry Drveta ispred zgrade Evropskog parlamenta za vreme „Nedelje održivog razvoja".

Svečana ceremonija proglašenje pobednika održana je 12. aprila u kompleksu zgrada Charlemagne u Briselu.

Pogledajte prilog iz Brisela RTS-a

Fotografije su preuzete sa sajta EU Sustainable Energy Week