Naslovna » O nama » Iskustvo širom sveta pokazuje da poslovni inkubatori mogu da uposle talente i pomognu razvoj lokalne ekonomije

Iskustvo širom sveta pokazuje da poslovni inkubatori mogu da uposle talente i pomognu razvoj lokalne ekonomije

Svetska ekonomija se sve više oslanja na tehnološke inovacije kao pokretač razvoja. Razvojni modeli sugerišu poslovno-tehnološki inkubator kao jednu od najuspešnijih metoda za podršku inovacijama i pretvaranje inovacija u praktičnu tehnologiju.

Inkubatori u kojima je preduzetnicima bila obezbeđena podrška u početnoj fazi poslovanja kroz smanjenje troškova (niži zakup, obezbeđena optema, itd), pristup znanju i administrativne usluge (pravne, računovodstvene, itd), kao i konsultacije (planiranje, upravljenje, marketing, itd), prvi put su se pojavili u Velikoj Britaniji i Nemačkoj osamdesetih godina prošlog veka, a kasnije su postali instrument ekonomskog razvoja koji je obilato primenjivan u Evropskoj uniji (devedesetih). Danas na tlu Evropske unije ima preko 900 poslovnih inkubatora, a u zemljama u tranziciji oko 250.

Poslovni inkubatori kao što je inkubator u Beogradu su često povezani sa istraživačkim univerzitetima i predstavljaju prirodnu vezu između akademskih istraživanja i primene rezultata u malim i srednjim preduzećima.